Mobiilitarina

#Uusi juttutyyppi #Visuaalinen #Vain verkossa

Mobiilitarina on suunniteltu puhelimelta luettavaksi.

Mobiilitarinaksi kutsutaan kuvapainotteista, erityisesti puhelimen näytöltä katsottavaksi suunniteltua pidempää juttua. Eri toimituksissa tähän muotoon taitetuista jutuista saatetaan kuitenkin käyttää eri nimityksiä. Joissain toimituksissa puhutaan esimerkiksi kuvakorttikerronnasta.

Mobiilitarina viittaa siis ensisijaisesti jutun taittoon ja esillepanoon verkossa eikä niinkään juttutyyppiin. Mobiilitarina voi olla esimerkiksi reportaasi, kuvareportaasi, artikkeli tai henkilöjuttu.

Rakenne tuttu Instagram-stooreista

Mobiilitarinalle ominaista on Instagram-stoorien maailmasta ammentava rakenne, jossa artikkelia kuljetetaan pystykuvien ja tekstien yhdistelmänä. Mobiilitarinat on tarkoitettu nimenomaan puhelimen näytöltä luettaviksi.

Mobiilitarinassa visuaalisuus on tärkeässä roolissa ja niissä yhdistellään usein valokuvaa, videoita, grafiikkaa ja tekstiä.

Esimerkit

Mobiilitarina, esimerkki
HELSINGIN SANOMAT: Kaupunki on meidän. Katso alkuperäinen juttu täältä: https://dynamic.hs.fi/a/2020/skeittarit

Tehtävät

Pohdi

Lue ja katso Helsingin Sanomien kuvavetoinen artikkeli skeittareista. Miten lukukokemus eroaa tekstivetoisen jutun lukemisesta?

Tutki

Lue ja katso Helsingin Sanomien mobiilitarina skeittareista ja Maaseudun Tulevaisuuden reportaasi vegaanista maitotilalla. Miten kuvien rooli eroaa näissä kahdessa reportaasissa? Mitä samaa niissä on?

Tee itse

Ideoi ja suunnittele lyhyt mobiilitarina. Tee mobiilitarinalle käsikirjoitus ja ota tarinaa varten valokuvia tai videoita. Halutessasi voit julkaista mobiilitarinan esimerkiksi Instagram-stooreissa. Muista kuitenkin, että kyseessä on journalistinen mobiilitarina, ei siis ihan tavallinen Insta-stoori.

Vieritä ylös