Kuvareportaasi

#Perinteinen juttutyyppi #Visuaalinen

Kuvareportaasissa kuvat kertovat, mistä on kyse.

Kuvareportaasi on reportaasi, jossa kuvat ovat keskeisessä roolissa. Se on hyvin perinteinen ja klassinen juttutyyppi. Kuvareportaasit syntyvät usein kuvaajien itsensä aloitteesta. Kuvaaja on saattanut esimerkiksi kiinnittää huomiota johonkin visuaalisesti kiinnostavaan ja haluaa kertoa siitä kuvien välityksellä. Kuvareportaasi voi käsitellä esimerkiksi jotain paikkaa tai ilmiötä.

Kuvareportaasi toimii hyvin myös sosiaalisessa mediassa, erityisesti Instagramissa. Monet mediatalot tekevätkin kuvareportaasin omaisia, useita kuvia sisältäviä julkaisuja sosiaaliseen mediaan. Myös Instagram-livet, joissa liven vetäjä kertoo tunnelmiaan jostain paikasta, ammentavat reportaasin perinteestä. Tässäkin on hyvä muistaa se, että perinteiset mediatalot ovat sitoutuneet journalistin ohjeisiin ja journalismin eettisiin periaatteisiin myös sosiaalisen median tileillään.

Esimerkit

Kuvareportaasi, esimerkki 1
HÄMEENLINNAN KAUPUNKIUUTISET: Kultakerhon kinkerit
Kuvareportaasi, esimerkki 2
KUVAJOURNALISMIKILPAILU, Reportaasi-sarjan voittaja JANNE KÖRKKÖ: Tervetuloa helvettiin

Tehtävät

Pohdi

Millaisiin aiheisiin kuvareportaasi sopii mielestäsi hyvin? Onko joitain aiheita, joihin kuvareportaasi ei mielestäsi sovi? Miksi ei?

Tutki

Katso Helsingin Sanomissa julkaistu mobiilitarina Kaupunki on meidän, joka käsittelee skeittaamista koronan tyhjentämässä kaupungissa. Lue lisäksi Maaseudun Tulevaisuuden reportaasi Silmästä silmään, joka kertoo vegaanista maitotilalla.

Millainen rooli ja merkitys kuvilla sekä videolla on näissä kahdessa jutussa? Toimisivatko nämä jutut ilman kuvaa tai videota?

Tee itse

Ideoi kuvareportaasi. Mistä aiheesta haluaisit toteuttaa kuvareportaasin? Miten sen toteuttaisit? Ota kuvareportaasiin vähintään viisi kuvaa.

Vieritä ylös