Joukkoistaminen

#Uusi juttutyyppi

Joukkoistaminen on tietojen keräämistä yleisöltä.

Joukkoistaminen (englanniksi crowdsourcing) tarkoittaa suuren joukon viisauden hyödyntämistä. Journalismissa se viittaa yleensä tietojen keräämiseen lukijoilta.

Joukkoistamalla voidaan esimerkiksi pyytää lukijoita kertomaan omia kokemuksiaan koronaviruksen vaikutuksista opiskeluun tai merkitsemään kartalle vaarallisina pitämiään risteyksiä. Joukkoistaminen liittyy usein datajournalismiin.

Datajournalismin tavoin joukkoistamisessakin on ensisijaisesti kyse journalismin tekemisen tavasta, ei niinkään omasta juttutyypistään. Joukkoistamalla kerättyjä aineistoja voidaan hyödyntää esimerkiksi artikkelissa.

Esimerkit

Joukkoistaminen, esimerkki
IS.FI: Me Naisten suuri talouskysely on täällä! Kerro rahankäytöstäsi – ja voit voittaa vuoden lehdet

Tehtävät

Pohdi

Mitä hyötyä toimituksille on joukkoistamisesta?  Entä millaisia ongelmia siihen voi liittyä?

Tutki

Me Naiset keräsi juttua varten ihmisten kokemuksia rahasta Me Naisten suuri talouskysely on täällä! Kerro rahankäytöstäsi – ja voit voittaa vuoden lehdet.  Miksi juttu on päätetty tehdä joukkoistamalla?  Miten muuten kuin joukkoistamalla aiheesta olisi voinut tehdä jutun?

Tee itse

Mistä aiheesta sinä haluaisit tehdä jutun joukkoistamalla? Tee suunnitelma, miten keräisit joukkoistamalla tietoa, ja testaa menetelmääsi esimerkiksi kavereihisi.

Vieritä ylös