Datajournalismi

#Uusi juttutyyppi #Neutraali #Uutisen eri muodot #Vain verkossa

Datajournalismi on journalismia, joka perustuu tietoaineistoihin eli dataan.

Datajournalismi ei ole niinkään oma juttutyyppinsä vaan tapa tehdä journalismia, vähän niin kuin tutkiva journalismikin. Datajournalismi viittaa tietoaineistoihin eli dataan perustuvaan journalismiin.

Datajournalismissa yhdistetään, analysoidaan tai visualisoidaan tietoaineistoja, jotka ovat usein hyvinkin laajoja. Datan pohjalta tuotetaan uutisia tai muita journalistisia sisältöjä.

Datan keräämiseen on erilaisia tapoja. Journalistit voivat käyttää esimerkiksi isoja avoimia tilastoaineistoja, tehdä tietopyyntöjä viranomaisille tai hyödyntää oikeuksista kerättyjä tuomioita. Data voi olla myös vaikkapa koneellisesti talteen otettuja Twitter-viestejä tai lukijoilta joukkoistamalla kerättyä aineistoa.

Datajournalistinen juttu voi saada monenlaisia muotoja. Graafikko voi tuottaa näyttävän visuaalisen verkkotaiton tai datan pohjalta voi tehdä journalistisen hakukoneen.

Esimerkit

Datajournalismi, esimerkki 1
Helsingin Sanomat: Suomessa todettu 302 uutta koronavirustartuntaa – HS kertoo reaaliaikaiset tiedot epidemiasta ja rokotusten etenemisestä

Tehtävät

Pohdi

Millaiseen tiedonhankintaan datajournalismi sopii? Entä millaiseen ei? Mitkä jutut jäisivät tekemättä ilman datajournalismia?

Tutki

Lue Helsingin sanomien datajournalistinen juttu Suomessa todettu 302 uutta koronavirustartuntaa – HS kertoo reaaliaikaiset tiedot epidemiasta ja rokotusten etenemisestä. Pohdi ja listaa, millaisia työvaiheita jutun tekemiseen on kuulunut. Entä millaista osaamista sen tekeminen on vaatinut?

Tee itse

Mieti, millaisesta aineistosta sinä haluaisit tehdä datajournalistisen jutun? Listaa lähteet, joista voisit hankkia tarvitsemasi aineiston.

Lue myös

Joukkoistaminen

Vieritä ylös