Feature-juttu

#Neutraali #Toimittajan ääni kuuluu #Lukujuttu #Tarinallinen #Visuaalinen

Feature on kattokäsite, jolla viitataan usein uutista pidempään ja perusteellisempaan juttuun.

Toimittajat puhuvat usein feature-jutuista ja monissa lehtitaloissa on erillinen feature-toimitus. Feature-juttuja ovat esimerkiksi artikkelit, henkilökuvat ja reportaasit.

Feature-juttu voi olla esimerkiksi artikkeli, jossa annetaan parisuhdeneuvoja tai vaihtoehtoisesti laaja reportaasi Pohjois-Koreasta.

Feature-jutut ovat usein siinä mielessä neutraaleja, että toimittaja ei ota niissä voimakkaasti kantaa. Niissä kuitenkin kuuluu kirjoittajan oma ääni: niissä voi käyttää vapaammin esimerkiksi kaunokirjallista kieltä tai persoonallisia ilmauksia.

Mahdollisesta kaunokirjallisesta ilmaisusta huolimatta feature-juttuun pätee samat journalismin säännöt kuin uutiseen: kaiken, mitä jutussa kerrotaan, on oltava totta.

Feature-jutuissa visuaalisuus on tärkeässä roolissa ja usein sanomalehtien verkkosivuilla feature-jutuissa on näyttävä taitto. Juttujen kuvituksena on joko valokuvia, video, grafiikkaa, piirroksia tai symbolista kuvitusta.

Feature-jutuissa ei oteta voimakkaasti kantaa, mutta niissä kuuluu kirjoittajan oma ääni.

Esimerkit

Feature-juttu, esimerkki 1
SUOMEN KUVALEHTI Täällä kummittelee
Feature-juttu, esimerkki 2
SUNNUNTAISUOMALINEN: Lihan himo

Tehtävät

Pohdi

Feature-juttuja ovat esimerkiksi artikkelit, henkilökuvat ja reportaasit. Mitkä piirteet yhdistävät näitä juttutyyppejä?

Tutki

Selaile eri uutismedioita ja etsi kolme erityylistä feature-juttua. Mikä tekee niistä feature-juttuja? Minkä muiden juttutyyppien piirteitä niistä löytyy?

Tee itse

Lue Iltalehden uutinen psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta Vastaamon tietomurto: 15 000 rikosilmoitusta tehty – hyvää tarkoittavat kampanjat vaikeuttavat poliisin työtä. Millaisen feature-jutun tekisit tästä uutisesta? Miten kuvittaisit sen? Mieti feature-jutullesi otsikko ja aloituslause.

Vieritä ylös