Nekrologi eli muistokirjoitus

#Perinteinen juttutyyppi #Ihminen keskiössä #Lukujuttu

Muistokirjoitus julkaistaan henkilön kuoleman jälkeen.

Nekrologi eli muistokirjoitus on tavallaan henkilöjuttu. Muistokirjoitus julkaistaan henkilön kuoleman jälkeen. Se esittelee lyhyesti henkilön elämänvaiheet ja kertoo hänen merkityksestään ja elämäntyöstään.

Muistokirjoitukset kirjoitetaan usein kunnioittavassa sävyssä. Jos henkilö on ristiriitainen, eli hänellä on esimerkiksi rikostaustaa, joudutaan muistokirjoituksessa tasapainoilemaan kunnioittavuuden ja sen välillä, ettei henkilön vähemmän kunniakkaita tekoja vähäteltäisi. Tätä keskustelua käytiin muun muassa mäkihyppääjä Matti Nykäsen kohdalla. Nykänen oli toisaalta arvostettu mäkihyppääjä, toisaalta hänet oli myös tuomittu pahoinpitelystä.

Merkkihenkilöiden muistokirjoitukset ovat valmiina

Useat tiedotusvälineet kirjoittavat valmiiksi muistokirjoitukset merkkihenkilöille, joiden oletetaan kuolevan lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi presidentti Mauno Koivistosta oli monissa tiedotusvälineissä valmiina muistokirjoitukset.

Jos henkilö on erittäin merkittävä, kirjoitetaan muistokirjoitus yleensä toimituksessa ja siihen liitetään myös runsaasti valokuvia henkilön elämän varrelta. Omalla alallaan merkittävistä mutta suurelle yleisölle tuntemattomammista henkilöistä muistokirjoituksen kirjoittavat tyypillisesti tämän työtoverit, ystävät tai sukulaiset.

Lyhyessä nekrologissa on yleensä henkilöstä vain yksi valokuva. Mikäli kyseessä on tunnettu henkilö, saatetaan hänestä julkaista perinteisen muistokirjoituksen lisäksi myös kuvallinen muistokirjoitus, jossa käydään kuvien kautta läpi hänen vaiheitaan.

Esimerkit

Nekrologi, esimerkki:
ILTA-SANOMAT Matti Nykänen on kuollut

Tehtävät

Pohdi

Mikä merkitys nekrologeilla eli muistokirjoituksilla on? Miksi niitä julkaistaan ja luetaan?

Tutki

Etsi eri lehdistä 3–5 nekrologia. Minkälaisia yhteneväisyyksiä havaitset? Millaiset asiat teksteissä korostuvat? Mitä asioita niissä ei käsitellä?

Tee itse

Kirjoita lyhyt muistokirjoitus jollekulle kuolleelle henkilölle. Kyseessä voi olla julkisuuden henkilö tai joku henkilökohtaisesti tuntemasi henkilö.

Lue myös

Henkilöjuttu

Vieritä ylös