Live

#Uusi juttutyyppi #Neutraali #Visuaalinen #Uutisen eri muodot

Live eli suora lähetys näyttää, mitä tapahtuu juuri nyt.

Suora lähetys on television ja radion perinteikäs juttutyyppi. Tekniikan kehittymisen myötä käytännössä kuka tahansa voi nyt pistää pystyyn oman livelähetyksen.

Monissa lehtitaloissa on innostuttu livelähetyksistä, jotka tehdään kevyellä kalustolla. Joskus, esimerkiksi paikallisissa urheilutapahtumissa, paikalla saattaa olla vain kuvaaja, joskus mukana on myös toimittaja, joka selostaa tapahtumia ja tekee haastatteluja. Esimerkiksi sää- tai torikameralivessä paikalla ei ole edes kuvaajaa vaan lähetys pyörii automaattisesti.

Nopeita uutislähetyksiä ja tapahtumattomuutta

Live-lähetyksiä voidaan tehdä melkeinpä mistä vain: tapahtumista, urheilukilpailuista, onnettomuuspaikoilta, tiedotustilaisuuksista, mielenosoituksista, sääilmiöistä, valtiovierailuista, konserteista tai Prisman kassahihnasta. Nopeiden uutistilainteiden lisäksi livelähetyksiä voidaan tehdä myös hitaista tapahtumista, kuten vaikkapa harvinaisesta auringon paisteesta keskellä pimeää marraskuuta. Syksyllä 2019 käsitteeksi muodostui ovilive, kun useat tiedotusvälineet kuvasivat keskustan eduskuntaryhmän ovea siinä toivossa, että ovi aukeaisi ja joku kertoisi, mitä suljettujen ovien takana oli päätetty.

Aina liveä ei tehdä vakavista uutisaiheista. Esimerkiksi Kalevalla on ollut koiranpentulive, Loviisan Sanomien kamera seuraa elämää paikallisella torilla ja Helsingin Sanomat pisti joulukuussa 2019 pystyy liven sen kunniaksi, että aurinko sattui paistamaan.

Erityisesti automaattisella seurannalla tehtyjen livelähetysten kohdalla on paikoin perusteltua kysyä, onko kyse journalismista, jos sisältöä ei mitenkään editoida. Journalismiin kun liittyy voimakkaasti ajatus toimittajasta sisällön kuratoijana.

Esimerkit

Live, esimerkki 1:
KALEVA: Koiranpentulive
Live, esimerkki 2:
LOVIISAN SANOMAT Torikamera
Live, esimerkki 3
FORSSAN LEHTI Suora lähetys: Hallituksen tiedotustilaisuus kello 12.30 koronavirustilanteesta

Tehtävät

Pohdi

  1. Livelähetykset ovat suosittuja ja esimerkiksi ei-journalistiset WWF:n Norppalive ja Prisman kassalive ovat keränneet paljon katsojia. Pohdi syitä live-lähetysten suosiolle.
  2. Kaikki live-lähetykset eivät suinkaan ole journalismia. Miten erottaa journalistisen ja ei-journalistisen live-lähetyksen toisistaan?

Tee itse

Toteuttakaa pareittain tai ryhmässä livelähetys jostain valitsemastanne tilanteesta. Se voi olla esimerkiksi jokin koulun tapahtuma, kuten juhlat tai kilpailut.

Suunnitelkaa live-lähetystä etukäteen: Millaisia juontoja lähetyksessä on? Jos lähetyksessä on haastateltavia, sopikaa haastatteluista ja suunnitelkaa haastattelukysymykset etukäteen.

Voitte tehdä live-lähetyksen suoraan esimerkiksi Instagramiin tai sitten kuvata sen puhelimella videolle.

Vieritä ylös