Hetki hetkeltä -seuranta

#Uusi juttutyyppi #Neutraali #Uutisen eri muodot #Vain verkossa

Hetki hetkeltä -seurannassa uutistapahtumaa seurataan reaaliajassa lyhyillä päivityksillä.

Joskus uutinen elää ja päivittyy jatkuvasti. Verkossa ovat yleistyneet niin sanotut Hetki hetkeltä -seurannat, jossa jotakin uutistapahtumaa koskevaa tietoa päivitetään lyhyinä teksteinä, kuvina tai nostoina sosiaalisesta mediasta sitä mukaan, kun uutta tietoa tulee.

Hetki hetkeltä -seurannassa lukija ikään kuin elää uutistapahtumaa samassa rytmissä toimituksen kanssa. Hetki hetkeltä -seurannat sopivat erityisesti sellaisiin uutistapahtumiin, joissa tapahtuu paljon ja nopeasti ja joissa kokonaiskuva tarkentuu pikkuhiljaa. Hetki hetkeltä -seurantoja käytetään myös esimerkiksi urheilukilpailuissa.

Hetki hetkeltä -seuranta on kuin live-lähetys kirjallisessa muodossa. Usein seuranta alkaa niin, että toimittaja toivottaa yleisön tervetulleeksi. Hetki hetkeltä -seuranta myös päättyy yleensä siihen, että toimittaja kertoo seurannan päättyvän.

Toimituksessa samaa Hetki hetkeltä -seurantaa päivittää usein useampi ihminen, sillä samanaikaisesti voi olla vaikea keskittyä seuraamaan tapahtumia tai tilaisuutta ja kirjoittaa siitä. Tyypillisesti päivityksissä näkyy päivityksen tehneen toimittajan nimi. Koska Hetki hetkeltä -seurannat liittyvät yleensä uutistapahtumiin, käytetään niissä neutraalia uutiskieltä.

Seuranta on verkon juttutyyppi

Hetki hetkeltä -seurantojen kesto vaihtelee. Joskus seuranta voi kestää vain muutaman minuutin, jos kyseessä on esimerkiksi lyhyt tiedotustilaisuus, joskus useita tunteja tai jopa useita päiviä. Äärimmäinen esimerkki ovat lehtien koronaseurannat, jotka ovat kestäneet jopa useita kuukausia.

Hetki hetkeltä -seuranta ei ole vain tekstiä vaan siinä voi olla myös videoita, valokuvia ja nostoja sosiaalisesta mediasta, esimerkiksi twiittejä. Usein seurantaan nostetaan myös lyhyitä nostoja aiheesta tehdyistä perusteellisimmista jutuista.

Hetki hetkeltä -seuranta on nimenomaan verkon juttutyyppi, joka ei toimi paperilehdessä. Paperilehdessä julkaistaan usein seurannan pohjalta koostettu perinteinen uutinen. Myös verkkoon voidaan tehdä seurannan pohjalta uutisjuttu. Uutisjutusta sellainen henkilö, joka ei ole seurannut hetki hetkeltä -seurantaa, saa yleensä paremman kokonaiskuvan aiheesta.

Lue lisää: Hetki hetkeltä mukana historiallisessa tapahtumassa

Hetki hetkeltä -seurantoja voidaan tehdä myös historiallisista tapahtumista. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa monet mediatalot ovat tehneet historiallisista tapahtumista, kuten toisesta maailmansodasta, twitter-spektaakkeleja, joissa toisen maailmansodan etenemistä seurataan ”reaaliajassa” nykyajasta käsin.

Esimerkit

Hetki hetkeltä -seuranta, esimerkki 1
MTV:n uutiset: Huuhkajat avasi EM-turnauksen häikäisevällä voitolla – näin dramaattinen Tanska-ottelu eteni
Hetki hetkeltä -seuranta, esimerkki 2
Iltalehti seurasi Aila-myrskyn etenemistä pitkin keskiviikkoa ja torstaita.

Tehtävät

Pohdi

Lue toimittaja Anu Silfverbergin kolumni Hetki hetkeltä -seurannoista Long Play -julkaisusta Hetki hetkeltä -uutisointi tekee tartunnasta katastrofielokuvan. Mitä ajatuksia teksti herättää? Mitä mieltä olet Silfverbergin ajatuksista?

Tutki

Tutki Iltalehden seurantaa Aila-myrskystä. Millaisia erilaisia elementtejä seurannassa on hyödynnetty?

Tee itse

Toteuttakaa ryhmässä Hetki hetkeltä -seuranta jostain valitsemastanne tilanteesta. Se voi olla jokin koulun tapahtuma, kuten juhlat tai kilpailut, tai vaikkapa jokin historiallinen tapahtuma, kuten Suomen itsenäistyminen. Millaisia päivityksiä julkaisette ja miksi? Millaisia kuvia ja videoita seurantaan olisi mahdollista yhdistää? Voitte toteuttaa seurannan esimerkiksi Twitterissä tai Instagram-stooreissa tai word-dokumentissa, ihan mikä tuntuu teistä parhaalta alustalta.

Lue myös

Live

Uutinen

Vieritä ylös