Lukijan kuva

#Uusi juttutyyppi #Lukijan tekemä #Visuaalinen

Lehdet julkaisevat lukijoiden lähettämiä kuvia ajankohtaisista tai kiinnostavista aiheista.

  • Lehdissä on paljon erilaista lukijoiden tuottamaa sisältöä.
  • Lukijoiden tuottamalla sisällöllä on monenlaisia merkityksiä.
  • Ne sitouttavat lukijoita lehteen, lisäävät vuorovaikutusta ja mahdollistavat julkisen keskustelun lehden tarjoamalla areenalla.

Monet sanomalehdet julkaisevat lukijoiden ottamia kuvia. Lukijoiden ottamat kuvat voivat olla esimerkiksi tunnelmallisia maisema- ja tuokiokuvia, jotka julkaistaan sellaisenaan, ilman sen kummempia saatetekstejä. Joskus lukijoiden kuvista julkaistaan myös kuvakoosteita.

Lukijoiden kuvilla voidaan ottaa myös kantaa. Erityisesti paikallis- ja iltapäivälehdissä juttuja tehdään paljon sen pohjalta, että lukija on havainnut jonkin epäkohdan ja lähettää siitä kuvan toimitukselle.  

Lukijan kuvien käyttäminen on yleistynyt huomattavasti 2010-luvulla, kun ihmiset alkoivat kantaa mukanaan älypuhelimia. Lukijoiden kuviin merkataan yleensä aina, että ne ovat lukijoiden ottamia. Monet mediat maksavat lukijoiden ottamista kuvista pienen kertakorvauksen.

Kuvan julkaisevalla medialla on julkaisijana vastuu kuvasta. Sen pitäisi siis tarkistaa, että kuva on totta ja ettei kuvassa ole mitään epäsopivaa.

Esimerkit

Lukijan kuva, esimerkki:
KALEVA Lukijat kuvasivat Aila-myrskyn myllerrystä – lähetä kuvia syysmyrskystä ja sen tuhoista

Tehtävät

Pohdi

Miksi lehdissä julkaistaan lukijan kuvia? Mitä lisäarvoa ne tuovat?

Tutki

Lue Ilta-Sanomien tekemä juttu Kuvat: Tällainen oli IS:n lukijoiden sumuinen sunnuntaiaamu, joka on tehty lukijoiden ottaminen kuvien pohjalta. Miksi luulet, että tässä aiheessa on haluttu käyttää lukijan kuvia? Mihin muihin juttuihin kuin sääjuttuihin lukijan kuvat sopivat?

Tee itse

Valitse jokin sinua kiinnostava media, joka vastaanottaa lukijan kuvia, ja lähetä sinne itse ottamasi kuva. Mieti, mitä haluat kuvalla viestittää. Haluatko ottaa kantaa johonkin asiaan? Vaiko kenties ilahduttaa tai kertoa jostakin hauskasta havainnosta?

Vieritä ylös